lördag 30 maj 2015

Borås museum och Konstmuséet i Borås

I kursen ska vi ha besökt museum i Borås. Jag har varit på Konstmuséet och Borås museum, vilket jag nu kommer att skriva om.
 
Konstmuséet
Direkt när jag gick in i Konstmuséet och såg utställningen av Hans Gothlin fick jag en negativ känsla. Alstren var inte placerade i barnhöjd och det var i ärlighetens namn inte konst som tilltalade mig. Konsten var abstrakt och bestod till större delen av verk föreställande geometriska former. En vit kvadrat, en grå, en svart, två gråa bredvid varandra... Ja, inte så mycket variation och jag hade svårt att komma fram till hur ett besök på utställningen kunde göras pedagogiskt. Kanske kan det vara ett tillfälle att utforska matematik? Prata om kalla och varma färger, känslor man får av verken? Att prata om verken stimulerar den språkliga och berättande förmågan (Bendroth Karlsson & Karlsson Häikiö 2014, ss. 50-55). Kanske behöver jag ta mig en funderare kring varför jag blev så negativt inställd att jag inte tycker att det är lämpligt för en barngrupp? Kanske skulle barnen kunna få ut mer av besöket än vad jag tror. Och även om konsten inte skulle ge barnen särskilt mycket, så skulle kanske enbart besöket i sig vara en upplevelse. Artikel 31 i Barnkonventionen (2009) säger att det är barns rättighet att delta i det kulturella och konstnärliga livet. Ett av syftena med att introducera barn för konst är att alla barn ska ges möjlighet att delta i samhälls- och kulturlivet, oavsett socioekonomisk bakgrund (Bendroth Karlsson & Karlsson Häikiö 2014, s. 51).


En våning ner var det en utställning av olika iraniska konstnärer under 30 år. Eftersom det var flera konstnärer som ställde ut fanns det mer variation i verken. Dock kändes det inte som att det var barn som var målgruppen, återigen med tanke på hur verken hade placerats. En konstnär arbetade genom att skapa kroppar utav utklippta kroppsdelar i olika skala. Det var något som inspirerade mig och som jag tänker att man kan göra i verksamheten. Barnen kan få fota sina händer, munnar, fötter, ansikten etc. och sedan sammanfoga dem till en ny kropp. Det kan bli många spännande kroppar och uttryck som bidrar till att utveckla kroppsuppfattningen.



Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning [...]
 
(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10)

Här nere fanns också en ateljé för barn, vilket skulle kunna vara något man kan utnyttja vid ett besök.

 
Borås museum
Borås museum bjöd på en utställning om broderi. Det var fokus på broderier från 50- och 60-talet. Inte heller denna utställning var anpassad till en barngrupp, då broderierna var placerade högt upp i olika montrar. Muséet är heller inte handikappanpassat, då det är kullersten utanför båda entréerna. Den fysiska miljön får därför minus av mig. I övrigt kan jag tänka mig att utställningen skulle gå att arbeta med när det gäller exempelvis mönster, matematik eller textil. Det fanns mönster som var både abstrakta och konkreta, vilket också är något man kan undersöka.


I en del av lokalen fanns det en TV som visade upp de olika mönstren som ingick i utställningen medan en berättare redogjorde för deras historia. Det fanns också ett bord som var täckt med en duk, nålar och broderigarn. På den var det fritt fram att brodera. Det fanns också litteratur att ta del av, kanske vill man prova på att efterlikna något av de mönster som fanns i böckerna? Hit skulle jag ta en barngrupp om utställningen kunde tänkas passa in i något tema eller om utställningen bättre skulle anpassas efter barn. Dessutom kan man ju passa på att ta ett varv i Ramnaparken där det finns hur mycket som helst att utforska.


Referenser:

Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter. (2009). Stockholm: UNICEF Sverige.
Tillgänglig på Internet:
http://unicef-porthos-production.s3.amazonaws.com/barnkonventionen-i-sin-helhet.pdf
Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket.
Tillgänglig på Internet:
http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar