måndag 2 mars 2015

Bild 1 & 2

Inför de båda bildpassen hade Mats dukat upp med mängder av material som var fritt fram att använda. Vi har fått testa på en massa olika sorters skapande, metoder och material. Med Läroplanen och Anne-Marie Körlings bok Nu ler Vygotskij i bakhuvudet har vi fått testa oss fram fritt och Mats har uppmuntrat oss till att testa allt och gärna vara lite okonventionella i val av material. Körling (2012, ss. 7-75) menar att lärare bör lita mer till elevernas aktivitet och att det är den fysiska miljön och samspelet som är det viktiga.

 

Det första bildpasset inleddes med en kort teorigenomgång kring ”bildgrammatik” och vi fick titta på bilder som satts samman på olika sätt. Vi gick igenom statiska, dynamiska, konkreta och abstrakta bilder. Den statiska bilden eftersträvar balans, medan den dynamiska bilden är i obalans. Ett exempel på dynamiska bilder är sportbilder som är fulla av rörelse. En konkret bild speglar något där vi tydligt ser vad det föreställer, medan den abstrakta bilden innebär det motsatta. Vi pratade också om optisk medelpunkt. Ett exempel på en optisk medelpunkt är hur nyhetsankaret är placerat i tv-rutan – något förskjutet åt sidan och något förskjutet uppåt. Hej, hej!


Sedan fick vi en genomgång av det oändliga materialet innan det var dags att börja skapa. Vi fick börja med att välja en av alla bilder som Mats lagt fram. Sedan fick vi göra ett titthål i ett pappersark och placera den på bilden. Det motiv som trädde fram i rutan skulle sedan återskapas på olika sätt. Här ser ni exempel på vad jag skapade med silkespapper, skisspennor, kolkrita, målarfärg och trä:

 
Under det andra bildpasset fick vi testa på andra material och verkligen arbeta med händerna. Bland att gjorde vi eget papper och skapade med lera. Genom skapandet har vi möjlighet att uttrycka oss på olika sätt, det verbala språket behövs inte utan här har alla möjlighet att kommunicera på sina villkor genom konsten. Skapandet kan ske individuellt eller i grupp och ställer inga krav på rätt eller fel. Sinnena stimuleras på olika sätt genom det kreativa skapandet. Vi kan känna på pappersmassan och leran, lyssna på stavmixerna när pappersmassan tillverkas, se på mönstren vi målar etc. Vi kan till och med använda oss av ätbart material som vi kan smaka och lukta på när vi målar. Exempelvis kan vi stänka salt eller socker på våra målningar och se vad som händer. Vi kan också bearbeta och prata om känslor när vi skapar.

Tyvärr glömde jag bort att dokumentera under bildpass två, men här kommer två exempelbilder på hur man gör eget papper med hjälp av tidningar, vatten, stavmixer och en ram.


(Bilderna är lånade härifrån och härifrån)
 
Det verbala språket stimuleras genom att sätta ord på begrepp (exempelvis på de redskap vi använder) och genom reflektioner kring vårt skapande. Här kommer även matematik in genom att utforska mönster och former, mäta upp färg och beräkna hur mycket material vi behöver etc. Naturvetenskap går också att inkludera genom att skapa med naturmaterial, återbruka med mera. Exempelvis återbrukade vi gamla tidningar när vi skulle skapa vårt egna papper. I skapandet anser jag att vi kan inkludera alla ämnesområden och alla får delta på sina villkor utan att bli bedömda. I det fria skapandet finns som sagt inga rätt eller fel och alla behöver inte göra samma sak. Det sista är något som upprepats under kursens alla delar, bland annat menar Körling (2012, s. 7) att efterapning inte leder till riktig kunskapsutveckling. Detta är något som jag kommer att bära med mig in i arbetslivet. Kreativitet är inte att alla ska göra samma!

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama”
(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10)

”Att kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild […] utgör både innehåll och metod i förskolan strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och att nyttja material och teknik.”
(Lpfö 98 rev. 2010, s. 7)

 

Referenser:
Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij. Stockholm: Liber

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar